top of page

OM VERKET/DEKOR

1: the sea horse is wearing: en väska jag broderade med korsstygn när jag var cirka fjorton, inuti väskan ligger två hästar vikta av papper men jag tror att en av dessa hästar är ett ägg kanske, skrev ordet häst på för info.

2: JAG VILL BARA ATT NÅGOT SKA VARA VACKERT.

3: sjö. häst. jag har hört att sjöhästen kan betraktas som en jämställd eller queer (vad hände när dessa ord hamnade bredvid varandra, vad göra med dom) art, pga, hanen-pappan bär på äggen. jaha.

4: sjöhästen är del av ett större allkonstverks-projekt med titeln jag hoppas du blir fisk. när jag var tretton år och inlagd på barnpsyk skrev min bror ett brev till mig, han skrev: jag hoppas du blir fisk. jag tror han menade frisk. men jag kunde inte släppa. vad om jag väljer fisk istället för frisk. vad om vägra wellness. vad om vägra människa, välja havet. projektet omfattar (hittills): diktsvit cirka 100 sidor; digitalt multimediaverk; dansvideo-triptyk; barnpjäs; 15 stora textilskulpturer. sjöhästen tillhör den sista delen. mina föräldrar kom med en flyttkartong dom hittat på vinden, den var full av kläder jag sytt själv, några år efter fisk-brevet, jag visste inte vad jag skulle göra med dom, kunde inte bär, kunde inte slänga, på natten insåg jag: måste fylla med fisk.

5: hästar är ofta väldigt dekorerade varelser. seldon; träns, sadlar etc, broderas med pärlor och pannbanden viras med plastband. man gör lite fint. en militär högtid, en barbie, man ryktar och gör schackrutor i pälsen, räknar värdet i antalet ryktskrapsmärken som pryder betonggolvet. hästar i form av bilder och skulpturer används ofta som dekor i hem och offentlighet.

6: det är mycket pyssel. textilarbeten ärvda genom kvinnor* broderier broderier, pysslar på kyrkansbarntimmar pysslar på psykets arbetsterapi.

7: havet är ett dekorativt element. havsdjurens fenor och färger, korallrevens skönhet. titta under ytan…       

8: i boken cruising utopia the then and there of queer futurity skriver josé esteban muñoz om det amatörmässiga och det dekorativa om exempel på queer estetik som genom sin potentialitet är riktad mot framtiden. det bär liksom ett RADIKALT HOPP. pyntet som the future som möjligheten att vara-göra något som ännu inte går att föreställa sig.

9: en sjöhäst är en häst och ett hav. den säger till mig: man kan vara både hav och häst.  

10: JAG VILL BARA ATT NÅGOT SKA VARA VACKERT.

gallerisilk_logga.png
bottom of page